March 2026 Section B
Here is the complete HTML code for Section B containing both the questions and model answers integrated directly below each question:
GSEB Class 10 English - Section B with Answers
Question Paper 1
Board Question Paper : March, 2026 – Standard 10 English
Section B
Read the stanza and answer the questions :
[3]
When you are alone it will sit by your side and whisper in your ear,
When you are in the crowd, it will fence you about with aloofness.
My song will be like a pair of wings to your dreams,
It will transport your heart to the verge of the unknown.
When you are in the crowd, it will fence you about with aloofness.
My song will be like a pair of wings to your dreams,
It will transport your heart to the verge of the unknown.
16. Where will the song carry the child's heart?
Ans: The song will carry the child's heart to the verge of unknown.
17. How will the song accompany the child in loneliness?
Ans: When the child is alone, the song will sit by its side and whisper in their ear.
18. How will the song protect the child when in the crowd?
Ans: In the crowd, the song will fence the child about with aloofness.
Read the paragraph and answer the questions :
[5]
Phatik Chakravarti was the ringleader among the boys of his village. One day he planned for a new mischief. There was a heavy log lying on the bank of the river. Phatik's plan was to roll it away with the help of his friends. The owner of the log would be angry but they would all enjoy the fun. Everyone liked the idea. But Phatik's younger brother, Makhan, sat on the log. Phatik was very angry.
"Makhan", he cried, "Get up just now. If you don't, I'll thrash you!"
19. Who is the elder one between the two brothers?
Ans: Phatik is the elder brother.
20. What new mischief did Phatik plan with his friends?
Ans: Phatik planned to roll away a heavy log that was lying on the bank of the river.
21. How did Makhan become an obstacle?
Ans: Makhan became an obstacle by sitting on the log.
22. Where did the heavy log lie?
Ans: The heavy log lay on the bank of the river.
23. Find out the similar sentence from this para : "I will beat you."
Ans: The similar sentence is – "I'll thrash you."
Read the given data and answer the questions :
[5]
PERMANENT ACCOUNT NUMBER
DKSKJ4373D
Name : ZANKHNKUMAR DAVE
Father's Name : VASUDEVBHAI DAVE
Date of Birth : 04 / 12 / 1973
Signature : ZV Dave
Commissioner of Income Tax (Computer Operations)
In case this card is lost / found, kindly inform / return to the issuing authority :
Commissioner of Income Tax, Aayakar Bhawan, Ashram Road, Navrangpura, Ahmedabad – 380 009
24. What is this data?
Ans: This data presents a Permanent Account Number (PAN) Card.
25. Which department is the data concerned with?
Ans: The data is concerned with the Income Tax Department.
26. Whose son is the owner of this card?
Ans: The owner of the card is the son of Vasudevbhai Dave.
27. How old is the owner of this card?
Ans: The owner is 53 years old.
28. Who will you inform to if you found this card?
Ans: I shall inform to the Commissioner of Income Tax.
Read the dialogue and answer the questions :
[4]
Mr Limbachiya : The idea you suggested is brilliant. It will solve the problem surely.
Abhishek : Is that so, Sir? My brain overflows with such ideas but I'm scared. People will call me crazy and laugh at me.
Mr Limbachiya : You should bring all those ideas out and try them practically. You may be successful in making some new innovations.
Abhishek : Oh, thank you, Sir.
Mr Limbachiya : Not only that. Now every school has an innovation council. You can get your original ideas registered there. If your innovation is worth, You may get help for your project and prizes also from the Govt.
Abhishek : That's really great, Sir. I'll do it today only.
Abhishek : Is that so, Sir? My brain overflows with such ideas but I'm scared. People will call me crazy and laugh at me.
Mr Limbachiya : You should bring all those ideas out and try them practically. You may be successful in making some new innovations.
Abhishek : Oh, thank you, Sir.
Mr Limbachiya : Not only that. Now every school has an innovation council. You can get your original ideas registered there. If your innovation is worth, You may get help for your project and prizes also from the Govt.
Abhishek : That's really great, Sir. I'll do it today only.
29. Why does Mr Limbachiya praise Abhishek?
Ans: Mr Limbachiya praises Abhishek because he suggested a brilliant idea that will surely solve a problem.
30. Why does Abhishek hesitate about his ideas?
Ans: Abhishek hesitates because he is scared that people will call him crazy and laugh at him.
31. How can one make some new innovations?
Ans: One can make new innovations by bringing ideas out and trying them practically.
32. How is the Govt. helpful to innovators?
Ans: The Government helps by allowing innovators to register their original ideas through school innovation councils, providing project assistance and awarding prizes for worthy innovations.
Comments
Post a Comment