March 2026 Section C

Here is the complete HTML code for Section C with both the questions and model answers integrated directly below each question: GSEB Class 10 English - Section C with Answers

Question Paper 1

Board Question Paper : March, 2026 – Standard 10 English

Section C
Match the language functions with the sentences : [3]
'A' 'B'
33. I was late because I could not get up early in the morning. a. expressing niceties
34. How did you climb up that high? b. describing manner
35. Topped yet again! Congratulations! c. giving reason
d. asking for information
33. I was late because I could not get up early in the morning.
Ans: c. giving reason
34. How did you climb up that high?
Ans: d. asking for information
35. Topped yet again! Congratulations!
Ans: a. expressing niceties
Choose and write the appropriate response to complete the conversations : [3]
36. Sakshi : How to make nimbu sharbat?
      Jahnavi : ......... (describing process)
  • A. I don't know.
  • B. Why don't you check it online?
  • C. Take water, add sugar, stir well, add lemon.
  • D. Ask your mother.
Ans: C. Take water, add sugar, stir well, add lemon.
37. Nilam : Do you know the specialty of Karamsad?
      Dharati : ......... (describing place)
  • A. No, what is it?
  • B. It's the village where Sardar Patel was born.
  • C. It's a village.
  • D. Nothing special.
Ans: B. It's the village where Sardar Patel was born.
38. Shreya : How can one get a prize in an elocution competition?
      Spandan : ......... (describing condition)
  • A. You get the prize if you speak eloquently.
  • B. You will, when you speak eloquently.
  • C. By attending public speaking classes.
  • D. Shout louder than others and you win the prize.
Ans: A. You get the prize if you speak eloquently.
Complete the sentences choosing the correct option focusing the functions in the brackets : [3]
39. ......... will come for your help. (showing alternatives)
  • A. Both Mehul and Mayur
  • B. Not only Mehul but Mayur also
  • C. Either Mehul or Mayur
  • D. Either Mehul nor Mayur
Ans: C. Either Mehul or Mayur
40. The small arrow ......... (specifying location)
  • A. hit him hard.
  • B. on the top of the pole is astonishing.
  • C. is very pointed and sharp.
  • D. cannot be touched by anybody.
Ans: B. on the top of the pole is astonishing.
41. Abhay danced most gracefully ......... (showing result)
  • A. although he did not get the prize.
  • B. but he got the first prize.
  • C. because he is a trained Kathak Artist.
  • D. therefore he was given the first prize.
Ans: D. therefore he was given the first prize.
Complete the paragraph filling in the blanks with the appropriate words from the brackets : [3]

(adhere, assigned, spree)

42. The real ......... of work is that even in the most awkward times, you can ......... to the task ......... to you.
Ans: The real spree of work is that even in the most awkward times you can adhere to the task assigned to you.
Find and write the word having nearest meaning : [3]
43. erect : straight, bended, throw away, correct
Ans: erect – straight
44. resist : again, stick, help, stop
Ans: resist – stop
45. hind : upside, backside, a country, frontside
Ans: hind – backside

Comments

Popular posts from this blog

Nearest Meanings