March 2026 Section D
Here is the complete HTML code for Section D with all questions and model answers integrated directly below each question:
GSEB Class 10 English - Section D with Answers
Question Paper 1
Board Question Paper : March, 2026 – Standard 10 English
Section D
Read the dialogue and complete the indirect narration given below choosing the correct options from the brackets :
[2]
Warrior : "Now, I am ready to die. Split my head in two."
Youth : "You're a murderer. But I've learnt much from you in these last few years. How can I kill my teacher?"
Youth : "You're a murderer. But I've learnt much from you in these last few years. How can I kill my teacher?"
46. The warrior told that he was ready to die (than / then / that day) and requested to split his head in two. The youth told that he (were / had been / was) a murderer but (I / you / he) had learnt much from him in those last few years. He further (told / exclaimed with anger / asked) how he could kill his teacher.
Ans: The warrior told that he was ready to die then and requested to split his head in two. The youth told that he was a murderer but he had learnt much from him in those last few years. He further asked how he could kill his teacher.
Join the sentences using the appropriate conjunctions given in the brackets :
[3]
47. Mantra met his astrologer friend. He can get some advice about his problem. (and, so that, otherwise)
Ans: Mantra met his astrologer friend so that he can get some advice about his problem.
48. Dr Joshi made a phone call. He discussed about the critical condition of his patient. (and, but, therefore)
Ans: Dr Joshi made a phone call and discussed about the critical condition of his patient.
49. He ran very fast. He could not win the race. (because, so, though)
Ans: Though he ran very fast, he could not win the race.
Rewrite the paragraph filling in the blanks with the appropriate words given in the brackets :
[3]
50. Sonu advised Monu (for, to, from) hide (their, than, there) but Monu (was, may, could) not do so and was caught.
Ans: Sonu advised Monu to hide there but Monu could not do so and was caught.
Do as directed :
[4]
51. Nidhip wrote a letter to Ashokbhai. He informed Ashokbhai about his new business. Ashokbhai advised him in that matter.
Begin like this : A letter was written by Nidhip ...
Begin like this : A letter was written by Nidhip ...
Ans: A letter was written by Nidhip to Ashokbhai. Ashokbhai was informed about his new business by him. He was advised in that matter by Ashokbhai.
52. India carried out 'Operation Sindoor' against her enemy. She showed what she could do in her brief war. Her enemy was crushed and brought to her knees.
Begin like this : We carried out 'Operation Sindoor' against our enemy ...
Begin like this : We carried out 'Operation Sindoor' against our enemy ...
Ans: We carried out 'Operation Sindoor' against our enemy. We showed what we could do in our brief war. Our enemy was crushed and brought to their knees.
Select the questions to get the underlined words / phrases as their answers :
[3]
53. The Akhand Jyoti temple situated at the top of Gabbar Hill remains open 24x7.
Ans: B. Which Akhand Jyoti temple remains open 24x7 ?
54. Utpalbhai often sends books from Jamnagar.
Ans: D. Who often sends books from Jamnagar ?
55. Bhavnaben consulted many doctors to find out the reason.
Ans: C. Why did Bhavnaben consult many doctors ?
Comments
Post a Comment