Section C: First Term Exam October 2026 Answer Key

Standard 10 English Question Paper - Section C

JAMNAGAR - DEVBHUMI DWARKA JILLA SHALA VIKAS SANKUL

Subject: English   |   Standard: 10   |   Total Marks: 80   |   Time: 3:00 Hours

SECTION - C

Match the language functions with the sentences: (03)

'A' 'B'
33. If you work hard, You will get good marks A. Describing process
34. Chandani was small but not weak. B. Describing frequency
35. Sometimes, I go to library. C. Expressing contrast
D. Expressing Condition
Ans: (33 - D), (34 - C), (35 - B)

Choose and write the appropriate response focusing on the functions to complete the conversation: (03)

36. Riya: Who is your brother?
Heeya: ________________________________ (Describing Person)

  • (A) My brother is very kind.
  • (B) My brother likes sandwich.
  • (C) The boy who got an award in Indian Idol is my brother.
  • (D) I love my brother.
Ans: (C) The boy who got an award in Indian Idol is my brother.

37. Shanaya : ________________________________ (Point of time)
Mihir: He has been studying since Morning.

  • (A) Why has Arpit been studying since 7 a.m.?
  • (B) Who has been studying since 7 a.m.?
  • (C) Since when has Arpit been studying?
  • (D) How long has Arpit been studying?
Ans: (C) Since when has Arpit been studying?

38. Manisha : When will you come back?
Nisha : ________________________________ (Specifying time)

  • (A) I will come back next week.
  • (B) I don't know.
  • (C) I will have to ask mom.
  • (D) I don't want to come back.
Ans: (A) I will come back next week.

Complete the sentences using the functions given in the brackets: (03)

39. My class room ________________________________ (Describing Action)

  • (A) is as big as your class room.
  • (B) is big, clean and airy.
  • (C) is being renovated.
  • (D) is on the third floor.
Ans: (C) is being renovated.

40. I went to market ________________________________ (Showing purpose)

  • (A) buying books.
  • (B) buy books.
  • (C) to buy books.
  • (D) because I want to buy books.
Ans: (C) to buy books.

41. ________________________________ for the interview. (Niceties)

  • (A) Excuse me.
  • (B) Thank you.
  • (C) Best of luck !
  • (D) I am so sorry
Ans: (C) Best of luck !

Complete the paragraph filling in the blanks with the appropriate words from the brackets: (03)

[ excitement, decades, succeeded ]

Our scientists have          in developing surface to surface missile. There is          all over the country. It is a result of          of hard work.

Ans: Our scientists have succeeded in developing surface to surface missile. There is excitement all over the country. It is a result of decades of hard work.

Find and write the word having the nearest meaning: (03)

  • 43. Dense : big, fat, thick, small
    Ans: thick
  • 44. Plead : advice, order, request, suggest
    Ans: request
  • 45. Excess : extra, new, real, old
    Ans: extra

Comments

Popular posts from this blog

Nearest Meanings