Section D : First Term Exam October 2026 Answer Key

Standard 10 English Question Paper - Questions 46 to 55

JAMNAGAR - DEVBHUMI DWARKA JILLA SHALA VIKAS SANKUL

Subject: English   |   Standard: 10   |   Total Marks: 80   |   Time: 3:00 Hours

SECTION - D & SECTION - E (Questions 46 to 55)

Read the dialogue and complete the indirect narration given below choosing the correct option from the brackets: (02)

46. Tara : Where are you going?
Tirth : I am going to play.
Tara: Let's go to the library.
Tirth: What a wonderful idea !
Tara          (asked, said, told) Tirth where he          (is, was, has) going. Tirth replied that he was going to play. Tara proposed to him that they          (should, would, should, will) go to the library. Tirth          (asked, exclaimed, said) that it was a very wonderful idea.

Ans: Tara asked Tirth where he was going. Tirth replied that he was going to play. Tara proposed to him that they should go to the library. Tirth exclaimed that it was a very wonderful idea.

Join the sentences using the appropriate conjunctions in the brackets: (03)

47. Go to the library. Read some reference books. (but, and, or)

Ans: Go to the library and read some reference books.

48. Please tell me the truth. The principal will punish you. (and, otherwise, because)

Ans: Please tell me the truth, otherwise the principal will punish you.

49. Naksh did not go to market. Daksh did not go to market. (but, either .....or, neither...... nor)

Ans: Neither Naksh nor Daksh went to the market.

Rewrite the following paragraph filling in the blanks with the appropriate words given in the brackets: (03)

50. Saina Nehwal is          (a, an, the) first Indian          (who, whom, whose) won a medal in Badminton at the Olympics. She          (always, never, rarely) states 'Hard Work' as her winning mantra.

Ans: Saina Nehwal is the first Indian who won a medal in Badminton at the Olympics. She always states 'Hard Work' as her winning mantra.

Do as directed: (04)

51. Amitabh is an actor. He goes to theatre daily. He acts in many dramas.
Start like this :- They are actors.........

Ans: They are actors. They go to theatre daily. They act in many dramas.

52. Mr. Shah teaches English. He encourages students by his words. He never punishes students.
Start like this :- English is taught.......

Ans: English is taught by Mr. Shah. Students are encouraged by his words. Students are never punished by him.

Select the questions to get the underlined words / phrases as their answers: (03)

53. They saw a Hindi film last week.

  • A. Who saw a Hindi film last week?
  • B. What did they see last week?
  • C. Why did they see a Hindi film?
  • D. When did they see a Hindi film?
Ans: B. What did they see last week?

54. My father gave me a nice gift.

  • A. Who gave you a nice gift?
  • B. What did your father give you?
  • C. How did your father give you?
  • D. When did your father give you a gift?
Ans: B. What did your father give you?

55. Sometimes, I go to bed at 9 o'clock.

  • A. Who goes to bed at 9 o'clock?
  • B. Do you go to bed at 9 o'clock?
  • C. How often do you go to bed?
  • D. When do you go to bed?
Ans: C. How often do you go to bed?

Comments

Popular posts from this blog

Nearest Meanings